

BOARD OF GENETIC COUNSELING

Registration No. 231 of 2015. Govt of Telengana, India



Discussion on relevant information to be collected & pedigree analysis for pre-test Genetic Counseling



Dr. Q Annie Hasan Consultant & HOD, Department of Genetics and Molecular Medicine Kamineni Hospital









Dr. Vasavi Mohan HOD, Department of Cytogen Apollo Healthcare





Parichay S R nior Genetic Counselor mFine Diagnostics



Vaishnavi Suresh Senior Genetic Counselor MapmyGenome





AGENDA FOR BGCI-2023 WORKSHOP				
Items	Agenda Topics	Speakers	Time	Alloted Time
1	Introductory Talk	Dr. Q. Annie Hasan	2:30 - 2:35 PM	5 mins
2	Overview of the Topics & General discussion	Dr. Vasavi Mohan	2:35 - 2:45 PM	10 mins
3	Importance of information taking in Paediatric and Prenatal Genetic Testing	Akhilesh N Pujar	2:45 - 3:00 PM	15 mins
	Panel Discussion/ Open Discussion/ Q&A		3:00 - 3:15 PM	15 mins
4	Difference in information collection for Somatic and Germline testing in Cancers	Parichay S R	3:15- 3:30 PM	15 mins
	Panel Discussion/ Open Discussion/ Q&A		3:30 - 3:45 PM	15 mins
5	Relevant Information to generate a proper Lifestyle Report	Vaishnavi Suresh	3:45 -4:00 PM	15 mins
	Panel Discussion/ Open Discussion/ Q&A		4:00 - 4:15 PM	15 mins
6	Closing Remarks	Nadir Aman	4:15 - 4:30 PM	15 mins
Tea & Snacks				

Register here

Last Date for Registration (17-08-2023)

BGCI Workshop Summary-2023

On Saturday August 19,2023, over 40 participants attended the workshop "Requisites for Pretest Genetic Counseling- A deep Discussion" to guide and support the aspiring Genetic Counselors in understanding the subject was organised by the Board of Genetic Counseling India (BGCI) with the location facility provided by Family Planning Association (FPAI)-Hyderabad.

- 1. Introductory Talk by Dr. **Q Annie Hasan** (President, BGCI) that focussed on the basics of the Pre-test genetic Counseling and the role of genetic counselors in different specialities.
- 2. **Dr. Vasavi Mohan** (Co Secretary) spoke on the overviews of the topics and in general discussion she concluded with the ethical legal principles like autonomy, beneficence, justice and other relatable topics.
- 3. Our First speaker **Mr. Akhilesh N Pujar** (Senior Genetic Counselor) delivered his talk on "Important information to be collected for pre-natal and paediatric Genetic Counseling'. He elaborated his talk in all the respective specialities (Neurology, nephrology, Ophthalmology, Cardiology etc). Explained deeply what are the information to be taken based on the case scenario in Pre-Test Genetic Counseling sessions.
- 4. Followed by our 2nd Speaker **Mr. Parichay SR** (Senior Genetic Counselor) discussed on his topic "Difference in information collection for Somatic and Germline testing in Cancers". In conclusion he described the importance of information collection and the difference in information for somatic & Germline testing. Surveillance, Management and emotional support for cancer patients was also covered during his talk.

5 Our last speaker **Ms. Vaishnavi Suresh** (Senior Genetic Counselor) delivered her talk on "Information needed to generate a proper lifestyle report". She focussed her talk on the lifestyle counseling including nicotine dependence, Lactose Intolerance and other health habits.

The workshop continued with open general discussion of genetic counseling with the audience and panellist of speakers guided by Dr. Q Annie Hasan.

The closing remarks was given by **Mr. Nadir Aman** (*Genetic Counselor*). He thanked the BGCI for organizing such a wonderful workshop, Speakers for delivering such a beautiful presentation and the audience/participants for joining and making the event successful. This offline workshop has shown that events such as these can work in enhancing and engaging our GC Community in India.

Note- A total registration over 70 members was done, but due to some reasons everyone couldn't attend the webinar in person.

• Glimpse of the Workshop Attached next page.

Prepared By

Nadir Aman (Organiser/ Coordinator nadiraman600@gmail.com















Board Of Getic Counseling India (BGCI) Workshop-2023 (19-08-2023)

Venue- Family Planning Association of India (Hyderabad) [FPAI]

Participants- 30+ Registrations-74